Alexander Schleicher Ka-8

De Ka-8 is een eenpersoons zweefvliegtuig. Het is ontworpen door Rudolf Kaiser en gebouwd door Alexander Schleicher. 

De Ka-8 is een eenpersoons zweefvliegtuig. Het is ontworpen door Rudolf Kaiser en gebouwd door Alexander Schleicher. De type aanduiding Ka staat dan ook voor de eerste twee letters van Rudolf Kaiser.

De Ka-8 is een zeer succesvolle overgangstrainer, bedoeld om solisten hun opleiding op laten doorlopen. De Ka-8 werd vaak gebruikt in combinatie met de ASK 13. Beide vliegtuigen zijn van "hout" en sluiten qua vliegeigenschappen goed op elkaar aan. Tegenwoordig worden er alom "plastic" opleidings- en overgangstrainers gebruikt, waardoor de rol van de Ka-8 steeds minder wordt.

De Ka-8 is ontworpen naar de oudere Ka-6. Het is ontworpen als een simpel te vliegen zweefvliegtuig met goede klimeigenschappen en uitstekende handeling.

De eerste vlucht van de Ka-8 was in november 1957. Door de jaren heen zijn er in totaal ruim 1100 van gebouwd in 3 verschillende versies. De eerste Ka-8 versie had een kleine kap, en was vrij smal. De Ka-8B & C hadden een grotere kap, waren breder en hadden een langere neus.

Er zijn een aantal Ka-8 zweefvliegtuig (om)gebouwd in motorzwevers. Dit is echter nooit een succes geworden, mede door zijn kleine afmetingen. Er wordt daarom ook niet meer gevlogen met motorzweef-versies.

In 1968 werd door Karl Striedick een wereldrecord gevestigd met een Ka-8B. Hij vloog in totaal 767 kilometer.

Interessante gegevens

  • Motor: geen Spanwijdte: 15,00 m 
  • Lengte: 7,0 m 
  • Gewicht: 190kg 
  • Glijhoek: 1:27
  • Productie: 1100+
Back to top